Activiteiten

U vindt hier de activiteiten in de kerk van Lettelbert. Activiteiten in de andere kerken van de SOGK vindt u onder het kopje  "Alle SOGK Activiteiten".

De Stichting Oude Groninger Kerken (SOGK) organiseert activiteiten voor al haar deelnemende kerken. Een overzicht van deze activiteiten wordt hieronder getoond.

Er zijn momenteel geen activiteiten.

Zaterdag 17 februari t/m 23 juni 2024
Tentoonstelling Ciclotrama

Tentoonstelling Ciclotrama

Tot en met 23 juni is de Akerk in Groningen het podium voor de betoverende kunst van de Braziliaanse kunstenaar Janaina Mello Landini. De tentoonstelling Ciclotrama markeert haar solodebuut in Nederland en biedt bezoekers de kans om haar unieke werken te bewonderen, waaronder het speciaal voor deze gelegenheid gecreëerde levensgrote kunstwerk Floating. Daarnaast worden diverse werken uit de Ciclotrama-collectie tentoongesteld.

Janaina Mello Landini
Janaina Mello Landini (Brazilië, 1974) woont en werkt in São Paulo. In 1999 studeerde ze af in de Architectuur, daarna volgde ze een opleiding Beeldende Kunst, beide aan de Federale Universiteit van Minas Gerais (UFMG), Brazilië.

De kunstwerken van Janaina Mello Landini zijn herkenbaar door het materiaal dat ze gebruikt: touw, garen en textiel. Soms zijn het kleine, op zichzelf staande objecten, die aan de muur hangen. Maar ze maakt ook metershoge, visueel verbluffende installaties in de openbare ruimte. Landini is gefascineerd door structuren en netwerken. Die komen volgens haar op heel veel verschillende plekken voor: in de natuur, wiskunde, architectuur, maar ook in de samenleving. Soms zijn ze duidelijk zichtbaar, soms alleen voelbaar. In de reeks werken die ze Ciclotrama noemt, tevens de titel van deze tentoonstelling, werkt ze dit idee uit.

Landini in de Akerk
Bezoek de tentoonstelling in de Akerk en laat je onderdompelen in de complexe en visueel verbluffende wereld van Ciclotrama. De serie bestaat uit verschillende reeksen, waarin steeds een ander aspect van een Ciclotrama wordt uitgelicht. Landini’s gedachtes over en uitwerkingen van ritme, frequentie en tijd passen goed bij de Akerk, omdat de plek bol staat van een eeuwenlange geschiedenis. Het pad van de Akerk kruiste dat van vele levens, maatschappelijke ontwikkelingen, natuurverschijnselen et cetera. In de Ciclotrama zijn al die paden individueel te zien, maar zie je ook meteen het geheel. Zo kan haar werk ook aanzetten tot reflectie op de Akerk zelf.

Locatie Groningen: Akerkhof 2
Tijd Dinsdag tm zaterdag 10:00-17:00 en zondag 12:00-17:00 10:00 - 17:00 uur
Prijs Toegang EUR 4,50
Reserveren en/of inlichtingen info@akerk.nl
Lees meer
Zaterdag 30 maart t/m 2 juni 2024
Eerbetoon aan Barbara Hoyng

Eerbetoon aan Barbara Hoyng

Vanaf 30 maart is er in de kerk van Zuurdijk een expositie van beeldend kunstenaar Barbara Hoyng (1937-2023) te bewonderen. Barbara overleed vorig jaar. Haar dochter Saskia heeft het werk van Barbara in beheer. Een klein deel (tweedimensionaal werk) is nu te zien en te koop in de kerk. Het was ooit het plan van Barbara Hoyng om haar werk daar te exposeren. Het is mooi dat dit nu alsnog uitgevoerd kan worden.

Barbara woonde lang in Usquert en had daar de galerie Pra, die ze was gestart in Uithuizen. Het was een broedplaats voor kunstenaars. Ze was lid van kunstenaarssociëteit ‘De Groninger Kroon’. De laatste jaren van haar leven woonde en werkte ze in Burgerbrug, Noord Holland. Ze had heimwee naar de zee en ging daar dagelijks met haar hond lopen.

Barbara was in eerste instantie beeldhouwer. Het werk begon altijd met een ontwerptekening en dat is terug te zien in haar teken- en schilderwerk, Sterk, krachtig, maar tegelijkertijd heel verfijnd en harmonieus. Barbara zette in een paar rake lijnen met krijt, houtskool of potlood haar tekeningen neer. Deze directe manier van werken raakt de kijker. Behalve haar werktekeningen zijn er een paar beelden te zien. Ze werkte naar de natuur. Vooral bij de beelden uit steen was het voor haar belangrijk dat de maten en verhoudingen van het werk geen geweld deden aan de wezenlijke vorm. Ook in vormen die ver afstaan van de 'natuur' zocht de kunstenaar naar verhoudingen en een balans waardoor het werk uitnodigt om ernaar te kijken. Zowel haar werk in steen als haar tekeningen doen denken aan prehistorische beelden en tekeningen: krachtig, primitief en trefzeker. De tekeningen zijn te verdelen in vier thema’s: muziek, paarden, schaapjes en mensen, Het ging Barbara om de eenvoud van de vorm, waarmee toch alles gezegd kon worden.

www.zuurdiek.nl

Locatie Zuurdijk: Kerk Zuurdijk
Lees meer
Zondag 7 april t/m 29 juni 2024
Opening van het expositie jaar 2024

Opening van het expositie jaar 2024

Opening van het expositie jaar 2024 met 2 noordelijke kunstenaressen, Wil van Donselaar en Loes Kuijpers. Hoewel de kunstenaressen met verschillende materialen en technieken werken halen ze beide hun inspiratie uit de natuur. Loes Kuijpers maakt kleine aquarelschilderijen. Van Wil van Donselaar is voornamelijk keramiek te zien


Wil van Donselaar 3

Locatie Vierhuizen: Kerk Vierhuizen
Tijd Dagelijks 09:00 - 18:00 uur
Prijs Toegang gratis

26

april
Stiltemoment in de kerk van Zuurdijk

Stiltemoment in de kerk van Zuurdijk

Vrijdag 26 april begint een nieuw seizoen Stiltemoment in de dorpskerk op Zuurdijk. Psalm 78 staat deze keer centraal. Ds Tinus Gerrits steekt de kaars aan, leest de psalm in het Nederlands, Ditta Kombrink leest de psalm in het Gronings. Klaas Pieterman speelt op het orgel voorspel en koraal van Johannes Worp (1821-1891). Tinus licht de psalm toe en volgt het stiltemoment. Later speelt Pieterman als afsluitende melodie Wach auf mein Herz und singe van Johann Christoph Bach (1642-1703). Nadien is er koffie een thee en ruimte voor gesprek. Toegang vrij, maar een vrijwillige bijdrage voor De Leeuw Kyiv voor Oekraïne is van harte welkom.


Als extra, in de kerk is een bijzondere tentoonstelling 'In memoriam Barbara Hoyng' te bekijken. Barbara Hoyng was beeldend kunstenaar, woonde en werkte lang in Usquert, ze stierf vorig jaar. De tentoonstelling is t/m 2 juni te bekijken.

Locatie Zuurdijk: Kerk Zuurdijk
Prijs Toegang gratis

27

april
Hogelandster Muziekfestival: jazz in Zuurdijk

Hogelandster Muziekfestival: jazz in Zuurdijk

Op zaterdagmiddag 27 april vindt in het kerkje van Zuurdijk een kort maar krachtig concert plaats: jazz met ensemble HOT. HOT verwijst niet alleen naar het type jazz – denk aan violist Grapelli ooit, van ‘Le Hot Club de France’ – maar is ook gewoon een nuchtere afkorting van een nog nuchterder naam: Het Orgel Trio. Schijn bedriegt intussen: HOT is beroemd in heel Europa. Zo trad het ensemble kort geleden nog op in het Zuid-Franse Toulouse.

HOT wordt gevormd door klarinettist Steven Kamperman, bassist Dion Nijland en organist Berry van Berkum. Voor het trio is het Zuurdijkster concert bepaald een uitdaging: normaal speelt het in kathedralen en grote kerken, en is ruime akoestiek hun vierde musicus. In Zuurdijk – het kerkje is niet veel groter dan een forse huiskamer – ontbreekt die musicus compleet.

Dat maakt het er echter voor de luisteraar alleen maar spannender op. De HOT-musici zijn gewend rond te lopen tijdens het musiceren, en in Zuurdijk zal de klarinet dus nu eens hier, dan weer daar klinken. Het publiek beweegt daardoor letterlijk met de muziek mee. Ook de bas is mobiel. Het orgel van Zuurdijk natuurlijk niet; dat is flexibel op een heel andere manier. Het wijkt namelijk qua klank behoorlijk af van de andere orgels op het Hogeland, doordat veel romantischer, zachter en kleuriger is. Perfect geschikt dus om jazz mee te creëren, juist ook als daar een contrabas en een klarinet bij klinken, juist passend voor een ruimte zonder nagalm. Een paar droge data voor de kenners: het orgel dateert uit 1922, is gebouwd door de Duitse firma Rohlfing uit Osnabrück. Omdat de betekenis van dit soort orgels lange tijd genegeerd is, zijn de meeste gesloopt – zoals het tweelingzusje van het Zuurdijkster orgel dat ooit in Zoutkamp stond. De vissers kozen daar na de oorlog voor een prikkerig klinkend orgeltje zonder veel bas.

Het concert in Zuurdijk begint om 14.00 uur. Het duurt ruim drie kwartier. Na afloop wordt een goed glas met hapje aangeboden, bij mooi weer op het kerkhof. Kaarten zijn te bestellen bij www.hinszorgelleens.nl, voor meer info over het muziekfestival zie www.orgelshogeland.nl.

Als extra, in de kerk is een bijzondere tentoonstelling 'In memoriam Barbara Hoyng' te bekijken. Barbara Hoyng was beeldend kunstenaar, woonde en werkte lang in Usquert, ze stierf vorig jaar. De tentoonstelling is t/m 2 juni te bekijken.

Locatie Zuurdijk: Kerk Zuurdijk
Tijd Aanvang 14:00 uur
Lees meer

27

april
Oranjewandeling

Oranjewandeling

Op 27 april neemt Jan Willem Zwart, natuurman, u mee op deze koningsdag op een verwonderende tocht door Toen. Samen op zoek naar keizerskronen en oranjetipjes. De rondleidingen door Jan Willem kenmerken zich door het gepassioneerde vertellen over de samenhang in de natuur. Veelal noemt hij deze samenhang verwondering. Aanvang 14.30 uur, bij de ingang van de tuin. Deze rondwandeling is een onderdeel van het Hogelandster Muziekfestival. Voor en na de rondwandeling zijn er optredens van Josien Bakker in de naastgelegen Petruskerk. De rondleiding is gratis; de entree voor de tuin is € 3, kinderen tot 16 jaar en vrienden van Domies Toen gratis.

Het tuincafé Bertje Jens is open.

Locatie Pieterburen: Domies Toen, Pieterburen
Tijd Aanvang 14:30 uur
Prijs Toegang gratis
Lees meer

28

april
Flierefluiten, aan de slag met bamboe

Flierefluiten, aan de slag met bamboe

Op deze zaterdagmiddag kunnen kinderen aan de slag met bamboe! Maak van bamboe je eigen muziekinstrument, met Gerrie Jonker van de Kunstkerk in Warffum. Wie weet, hebben we een klein orkestje aan het eind van de workshop?

We werken In de tuin, bij slecht weer wijken we uit naar Boetn Toen, de camping, onder het afdak. De workshop is van 14.00 tot 15.30 uur, voor kinderen van 8 - 12 jaar.

Aanmelden kan via: flierefluiten@domiestoen.nl.
Deze workshop is gratis; kinderen en hun begeleiders hebben ook gratis toegang tot de tuin.

Locatie Pieterburen: Domies Toen
Tijd 14:00 - 15:30 uur
Prijs Toegang gratis

28

april
Klinkende stonde: verhalen en muziek

Klinkende stonde: verhalen en muziek

De oude kerk in het centrum van Tolbert staat er al eeuwen. Het is al jaren het middelpunt van het dorp en heeft veel tijden zien komen en gaan en weer komen. Toch is het nog altijd een ontmoetingspunt waar mensen samenkomen voor verstilling, feestelijkheden en andere belangrijke gebeurtenissen.

Ongeveer datzelfde geldt ook voor het verhaal dat centraal staat op deze zondagmiddag: het is de oudste tekst in de serie van Klinkende Stondes in de kerk dit voorjaar en ondanks dat het ruim tweehonderd jaar geleden geschreven is, is het nog steeds actueel en voor een goed verstaander een tekst met meerdere lagen. Het gaat om een door Heleen de Weger in eigen vertaling voorgelezen verhaal van de Duitse schrijver en dichter Novalis (pseudoniem van Friedrich von Hardenberg, 1772-1801): ‘Het Verhaal van de Kooplieden’ uit diens roman Heinrich von Ofterdingen.

Als muziek daarbij zal klinken, naast improvisaties op diverse kleine instrumenten, de ‘Passacaglia’ van de eveneens Duitse componist Heinrich Ignaz von Biber (1644-1704): oorspronkelijk voor solo-viool gecomponeerd maar door Lilian op de altviool vertolkt.

Musicus, verhalenverteller en beeldend kunstenaar Lilian Dijkema woont sinds 2022 ‘achter de kerk’ in Tolbert. Door het dagelijkse uitzicht op dit middeleeuwse gebouw en wetende van de fijne atmosfeer binnen, was het voor haar min of meer onvermijdelijk dat er een creatieve presentatie in de kerk moest gaan komen. In samenwerking met vrienden geeft Lilian daarom in het voorjaar van 2024 4 voorstellingen, die zij de betiteling ‘Klinkende Stonde’ heeft gegeven. In deze 60-90 minuten durende ‘stonden’ staan verhalen en muziek centraal.

Kortom: 4 zeer gevarieerde middagen die voor zowel jong als oud aantrekkelijk zijn.

Lilian ervaart dat muziek en verhalen elkaar op wonderlijke wijze kunnen aanvullen, waardoor het geheel méér wordt dan alleen de tekst en klanken. De verhalen in deze serie Klinkende Stondes variëren van teksten uit het einde van de 18e eeuw tot moderne sprookjes en ook de muziek omspant een groot spectrum qua tijd en instrumentarium. Hoewel de altviool ‘haar’ instrument is, zal Lilian ook andere instrumenten gebruiken bij het illustreren en omlijsten van de teksten.

We nodigen u van harte uit om, vanuit de verstilling van het luisteren, u een uur lang te laten onderdompelen in deze vertelling vol rijke beelden – die weerklinken in de muziek.

Locatie Tolbert: Kerk Tolbert
Tijd Aanvang 15:00 uur
Prijs Toegang Vrijwillige bijdrage vergoeding onkosten

28

april
Samen zingen in de kerk van Pieterburen

Samen zingen in de kerk van Pieterburen

Samen zingen in de Petruskerk in Pieterburen, Hoofdstraat 74, op zondag 28 april om 15.00 uur. Elke keer weer wordt dit zanguur gewaardeerd en er komen steeds meer mensen meezingen. Daarom opnieuw een zanguur met veelal Johannes de Heer liederen. We zingen samen met Jeljer Vlieg op het orgel en met medewerking van sopraan Emma van Dijk. De toegang is gratis, een gift is welkom. Tot "zings".

Locatie Pieterburen: Petruskerk in Pieterburen, Hoofdstraat 74,
Tijd Aanvang 15:00 uur
Prijs Toegang gratis
Zaterdag 4 mei t/m 2 juni 2024
Expositie: De Ploeg op het Hogeland

Expositie: De Ploeg op het Hogeland

Een schitterende expositie van de Ploeg over de schoonheid van het Hogeland

Locatie Obergum: Kerkepad 4 Obergum
Tijd Woensdag tm zondag 11:00 - 17:00 uur
Prijs Toegang gratis
Lees meer